Cetinje

Vjekovna prijestonica Crne Gore, Cetinje je danas duhovni i kulturno-umjetnički centar države. Dobilo je ime po rijeci Cetini koja je vjerovatno u 17. vijeku napustila površinski tok i nestala u nekom od brojnih ponora.Osnivač grada je Ivan Crnojević (1465-1490 ), koji je 1482. godine podigao velelepni dvor uz obronke Orlovog krša i 1484. manastir Rođenja Bogorodice na Ćipuru i tu  prenio sjedište Zetske mitropolije, čime je Cetinje postalo nova prijestonica. Posljednji vladar iz loze Crnojevića, Ivanov sin Đurađ (1490-1496), osnovao je štampariju na Cetinju prvu među Južnim Slovenima.

Cetinje je zbog svog bogatog nasleđa i dugog statusa crnogorskog glavnog grada, danas počasni glavni grad Crne Gore.

Lovćen nije samo planina, to je mjesto koje svaki Crnogorac doživljava kao svetinju, baš kao što je Olimp starim grcima.Na vrhu Lovćena nalazi se mauzolej u kom je sahranjen najveći crnogorski vladar i književnik, Petar II Petrović Njegoš.Na 12. tom kilometru puta Cetinje – Lovćen nalazi se poznato turističko mesto – izletište Ivanova korita, čiji je naziv vezan za osnivača Cetinja Ivan Crnojevića. Ivanova korita nalaze se u sklopu Nacionalnog parka Lovćen i predstavljaju jedan od njegovih najlepših delova, smešten na istočnoj strani Jezerskog vrha, u šumovitoj livadskoj zaravni.

Selo Njeguši, rodno mesto mnogih crnogorskih vladara se nalazi samo 10 km od cetinjskog kraljevskog grada. Selo Njeguši je smešteno ispod planine Lovćen, i poznato je, među mnogim znamenitostima i odlikama, i po proizvodnji brojnih tradicionalnih specijaliteta : pršute, sira, kastradine i kobasica.

Uzani i krivudavi put vodi sa Cetinja do Kotora.Pejsaž je veličanstven, a pogled na Bokokotorski zaliv sa ovog mesta bukvalno oduševljava svakog posmatrača. Čitav Bokokotorski zaliv i njegovo modro-plavo more i grad Kotor zagrljeni spavaju u grudima visokih crnogorskih planina.